Vem är då jag?

Jag som driver Alpanessas Hundtrivsel & Friskvård heter Ewa Bergling-Petersson och är utbildad hundpsykolog, hundinstruktör i nosework, vardagslydnad, rallylydnad och freestyle samt domare i freestyle. Jag är intresserad av både beteende och den fysiska biten och har även utbildat mig till fysioterapeut på hund och häst. Arbetade i 5 år som rehabansvarig på Jägarvallens Djursjukhus i Linköping innan det gick över till Anicura.

Jag har gått flera kurser genom åren, men jag måste säga att det som gör mig stark och trygg som hundinstruktör till mina kursdeltagare och övriga hundklienter, är mina erfarenheter tillsammans med alla hundar jag haft genom åren.

Eftersom jag har tävlat sedan mitten av 90-talet i bruks spår/sök, lydnad, viltspår, rallylydnad, freestyle och agility, så har flera olika hundar och underbara individer fått dela mina framgångar.

Hundar som jag haft och tävlat med genom åren är rottweilrarna Cindy (fyrfaldig-champion, d v s Svensk champion i lydnad, spår, viltspår och utställning) och Nästa champion i lydnad och rallylydnad samt tävlade i sök högre klass och Freestyle klass 1 samt Ina som tävlade i lydnadsklass 2, spår uppfl lägre klass, rallylydnad fortsättningsklass samt Freestyle klass 1.              

Borderterriern Douglas och jag tävlade i agility, spår uppfl lägre klass, tävlingslydnad Elitklass samt viltspår. Vorsteh/munsterländerblandning Ceasar tävlades i agility och tävlingslydnad upp till klass 3 när han inte användes i fågeljakten.

Bordercollien Dimma, tävlade rallylydnad i Mästarklass där hon blev Rallylydnadschampion och deltog i SM samt tävlade i Tävlingslydnad och i Freestyle.

Sealyhamterriern Charlie tävlade i agility och rallylydnad fortsättningsklass. Han fick godkänt doftprov Eucalyptus i Nosework och tävlade i Freestyle klass 1. Tyvärr fick han sluta tävla då han drabbades av en ögonsjukdom.

Labradoren Bosse kom som omplaceringshund till oss vid 4 årsålder och han tränade viltspår, spår och tävlade  i Rallylydnad Mästarklass där han tyvärr bara behövde ett sista cert för championatet, innan han var tvungen att gå i pension.

Bordercollien Svift tävlar idag i rallylydnad avancerad klass och tävlingslydnad klass 1. Han har godkänt doftprov Eucalyptus i Nosework och tävlat lite Nosework kl 1. Vi tränar även freestyle och spår med tanke på att eventuellt ta någon tävling framöver.

Australian Shephard Ronja är en omplaceringstjej som tävlas i Rallylydnad Mästarklass (deltog i SM 2019) och tävlas aktivt idag. Vi tävlar även tävlingslydnad i klass 2. Vi har börjat komma igång med lite freestyle och spår så får se om vi ger oss ut och tävlar i det framöver.

Australian Shephard Östen är också en omplaceringskille som jag haft sedan augusti 2021. Han började tävla i Rallylydnad i maj 2022 och är nu uppe och tävlar i Avancerad klass med ett godkänt kvar. Sedan tränar vi även lydnad och freestyle samt nosework.

Så idag tävlar jag som nämnts mest aktivt  i rallylydnad och tävlingslydnad. Vi tränar nosework och spår mest för skojs skull och för att underhålla de äldre hundarna hemma.

Jag är ingen typisk "rasfixerad" hundmänniska, utan jag fastnar väldigt ofta för vissa individer oavsett kön, ras, blandras etc. Det är helheten som jag ser till och möjligheterna till att göra det bästa av det man har och att finna glädje med passande aktivitet för respektive individ. Därför är det svårt att säga att jag bara tycker om en viss typ av hundraser. På mina kurser vill jag försöka förmedla min vision till mina kursare och att se möjligheterna för deras egna hundar och vända den exempelvis bångstyriga hunden till att bli en ganska kul typ, som helt enkelt kräver lite mer av mig som hundägare bara. Det kan även vara att stärka upp den lite blyga och försiktiga hundens självförtroende genom rätta metoder för just den individen.

Huvudsaken för mina hundar är att de tycker det är kul att vara med mig och att vi gillar att träna tillsammans. Detta vill jag föra över på mina kursare. Att tävla är inte det viktigaste, utan vägen dit genom träningen ska vara kul och inspirerande. Alla gillar inte att  tävla. Jag trivs däremot att tävla och ser mina tävlingsresultatet som en extra bonus i träningen och en extra kick/sporre vidare mot nya mål!

Utöver mina kurser är jag, som jag nämnde tidigare, intresserad av själva rörelseapparaten på både hund, häst och människa och är utbildad fysioterapeut. Att kunna rehabilitera ett djur och en människa till att må bättre, känns väldigt bra. Framförallt då man som hundpsykolog och genom egna erfarenheter, har sett att både den psykiska/beteendebiten och den fysiska ohälsan oftast går hand i hand. Kommunikationen mellan hundägare och hund blir ofta störd då man inte förstår varandra och vägen dit kan ibland vara ganska enkel. Genom att du själv kan hjälpa din hund med förebyggande/rehabilitering bygger ni oftast upp ett speciellt band mellan er på vägen vidare fram i livet. Dessutom stärker du som hundägare din roll mentalt, som ofta krackelerar då förhållandet mellan dig och din hund inte fungerar som du önskar.


Ett av mina motton är:
”Med mycket skog, glädje och bus, får matte/husse mången skratt
och harmoni i sitt hus”

*******************************

UTBILDNING inom hunderiet:

Noseworkinstruktör SNWK 

Tävlingsledare SBK

Mentalfigurant (A) SBK

IMMI- instruktör (2005)

Hundpsykolog (2007)

Hundens Beetendebiologi / Link. Universitet

Uppfödarutbildning SKK

Fysioterapeut hund och häst

Rallylydnad - och Freestyleinstruktör

Freestyledomare