Vem är då jag?

Jag som driver Alpanessas Hundtrivsel & Friskvård heter Ewa Bergling-Petersson och är utbildad hundpsykolog, hundinstruktör i nosework, vardagslydnad, rallylydnad och freestyle samt domare i freestyle. Jag är intresserad av både beteende och den fysiska biten och har även utbildat mig till fysioterapeut på hund och häst. Arbetade i 5 år som rehabansvarig på Jägarvallens Djursjukhus i Linköping innan det gick över till Anicura.

Jag har tävlat sedan mitten av 90-talet i bruks spår/sök, lydnad och agility. Raser jag haft genom åren är rottweiler, borderterrier, bordercollie, labrador och sealyhamterrier. Vi hade också i familjen en vorsteh/munsterländerblandning. Jag har också tävlat en period i freestyle. Tycker fortfarande att det är kul men hinner inte med att tävla, tränar gärna lite då och då freestyle.

Idag tävlar jag aktivt mest i Rallylydnad, men har kommit igång lite i tävlingslydnad igen efter ett uppehåll. Räknar med att köra mer Tävlingslydnad  från och med 2017, då jag dels har två hundar som gillar lydnad och för att det är nya regler. Spännande!

Jag är ingen typisk "rasfixerad" hundmänniska, utan jag fastnar väldigt ofta för vissa individer oavsett kön, ras, blandras etc. Det är helheten som jag ser till och möjligheterna till att göra det bästa av det man har och att finna glädje med passande aktivitet för respektive individ. Därför är det svårt att säga att jag bara tycker om en viss typ av hundraser. På mina kurser vill jag försöka förmedla min vision till mina kursare och att se möjligheterna för deras egna hundar och vända den exempelvis bångstyriga hunden till att bli en ganska kul typ, som helt enkelt kräver lite mer av mig som hundägare bara. Det kan även vara att stärka upp den lite blyga och försiktiga hundens självförtroende genom rätta metoder för just den individen.

Huvudsaken för mina hundar är att de tycker det är kul att vara med mig och att vi gillar att träna tillsammans. Detta vill jag föra över på mina kursare. Att tävla är inte det viktigaste, utan vägen dit genom träningen ska vara kul och inspirerande. Själva tävlingsresultatet är bara en extra bonus och en eventuell sporre vidare!

Utöver mina kurser är jag, som jag nämnde tidigare, intresserad av själva rörelseapparaten på både hund, häst och människa och är utbildad fysioterapeut. Att kunna rehabilitera ett djur och en människa till att må bättre, känns väldigt bra. Framförallt då man som hundpsykolog och genom egna erfarenheter, har sett att både den psykiska/beteendebiten och den fysiska ohälsan oftast går hand i hand. Kommunikationen mellan hundägare och hund blir ofta störd då man inte förstår varandra och vägen dit kan ibland vara ganska enkel. Genom att du själv kan hjälpa din hund med förebyggande/rehabilitering bygger ni oftast upp ett speciellt band mellan er på vägen vidare fram i livet. Dessutom stärker du som hundägare din roll mentalt, som ofta krackelerar då förhållandet mellan dig och din hund inte fungerar som du önskar.


Ett av mina motton är:
”Med mycket skog, glädje och bus, får matte/husse mången skratt
och harmoni i sitt hus”

*******************************

UTBILDNING inom hunderiet:

Noseworkinstruktör SNWK 

Tävlingsledare SBK

Mentalfigurant (A) SBK

IMMI- instruktör (2005)

Hundpsykolog (2007)

Hundens Beetendebiologi / Link. Universitet

Uppfödarutbildning SKK

Fysioterapeut hund och häst

Rallylydnad - och Freestyleinstruktör

Freestyledomare