Nosework

Den nya hundsporten (officiellt 20170101) som är till för alla hundar och hundägare som gillar att jobba med olika aktiviteter. De flesta hundar gillar att använda sitt luktsinne och här är möjligheten att kunna utveckla kunskapen genom olika svårigheter. Nosework öppnar även en värld för hundar som kan vara försiktiga, överaktiva, rörelsehindrade, äldre, valpar likväl som för mattar/hussar som kan ha svårt att röra sig, vill lära sig mer att läsa hund, nyfiken på något nytt.

Vad är Nosework?

I princip går det att lära sin hund att leta efter vilka dofter som helst. Vill man eventuellt börja tävla i Nosework så är det några viktiga fakta som man behöver veta:

  • Det finns tre olika tävlingsklasser med dofterna Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel.
  • Klass 1   -    enbart en gömma och det är Eukalyptus
  • Klass 2  -     1-2 gömmor.  Lagerblad kommer in i denna klassen.
  • Klass 3  -      0 till 3 gömmor Lavendel kommer in i denna klassen.
  • Varje klass föregås med ett DOFTPROV för att se att hunden förstått och känner igen doften för respektive klass.

  • För att få göra doftprov och tävla måste du vara medlem i SNWK  (Svenska NoseWork klubben)  kostnad 250:-/år, För mer information om Tävlingsregler, gå in på SNWK:s hemsida.
  • Varje klass består av fyra moment: Inomhus, Utomhus, Fordon och Behållare.

  • Samtliga moment genomförs på tid. Även doftprovet görs på tid.
Svenska NoseWork klubben använder sig av hydrolater från växterna eukalyptus, lagerblad och lavendel. Ett hydrolat består av de vattenlösliga ämnena från en växt och har inga kända biverkningar.
 
Oavett om du vill träna eller tävla så är Nosework ett ypperligt roligt och enkelt sätt att aktivera och stärka både hundens och din relation samt att öka hundens självförtroende.
 

Här på Alpanessas Hundtrivsel & Friskvård kör vi kurser och prova-på Nosework med start i november 2018och kontinuerligt framåt under året. Här har vi möjlighet att träna inomhus i olika miljöer och med olika störning samt utomhussök och fordonsök på olika platser respektive fordon. Vi ser fram emot med spänning den nya hundsporten NOSEWORK! Häng med!